dissabte, 17 de novembre del 2012

El meu poble es Cornellà

11 -Carretera de Sant Juan.

La carretera de Sant Juan, en època medieval era una de les sortides de Barcelona cap a ponent, cap a Castella, tot vorejant el riu fins a Molins de Rei, passant per l’Hospitalet, Cornellà, Sant Juan, Sant Feliu... per be que llavors tenien altres noms històrics, com el de “camí ral” plens de llegendes i costums àmpliament escrits en llibres de història d’allò més encisador. Encara que el seu recorregut no sigui el mateix, ja que devia fer giravoltes i passava per la altura del que avui es l’església de Cornellà tot arribant a la ermita del Bon Viatge a Sant Joan Despí, però ja m’ha enteneu.
Recordo que el pare en portava agafat de la ma cap a Sant Juan, per veure jugar a Futbol el Cornellà en la seva visita en aquell poble per la Festa Major, i així donar-l’hi suport, doncs eren temps de força rivalitat i cridòria i alguna plantofada a l’àrbitra o entre jugadors! Ni havia que portaven petards a les butxaques i d’altres alguna pedra, ves que et dic. Sense arribar la sang al riu, he?
Abans de fer-s’hi fàbriques i deixar de ser pobles agrícoles totalment, a casa es deia que si Cornellà feia més verdures que fruita, Sant Joan feia més fruita que verdura.


Fotografia feta sobre 1920 des de la que seria Carretera de Sant Joan encara de terra, cap a ponent, on es veu Can Nisa, després Can Suris, al fons s’hi entreveu la muntanya de Sant Antoni. Deixada per Florenci Vila i Serra. L’altre, feta a prop del mateix lloc, s’hi veuen una mica la fàbrica esmentada, avui centre tecnològic informàtic Citilab i els blocs del barri de la Fontsanta i les vies del Tranbaix. 2012. FF







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada