LES
CEBES
El cicle vital de la ceba es molt profitós. Veureu. Es
planten a l’estiu per menjar ceba tendra en l’amanida de Nadal, i avans. Anireu
collint ceba tendra durant la primavera. Les que no heu collit del tot, a
l’estiu s’ha assequen, es cullen i es guarden. Aneu menjant cebes seques del
rebost i quant be el bon temps de l’any següent , comencen grillar que es quant
demanen ser plantades de nou. Llavors s’han de plantar, no gaire fondes i a peu pla. Quant comença a sortir de la terra
unes quantes fulles, es van calçant i llavors queden fets uns socs, que agafen
l’aigua de la pluja. I creieu-me, no cal regar més. De cada fulla que surt en
serà un ceballot, que es pot menjar com a ceba tendra, un pel dolcenca. Com
aniran creixent, es van calçant. Ja no
cal dir que a la brasa els calçots son força bons. De fet a la cuina per tot
s’hi posa ceba, i si no, aneu-hi pensant. Recordeu que n’és de bona, la truita
de ceba?. I les sopa de ceba?.
Es planten en
taules, com les bledes i els espinacs, amb la terra eixamorada i no gaire
adobada. Vol la terra escatada i amb la pluviometria normal, no cal regar però si
no plou gaire es pot regar abans que les plantes agafin certa creixença. No va
gaire be el veïnatge en les famílies de
les cols, mongetes i les faves.
Tenim les
varietats de Figueres, la Valenciana i la de Tortosa ho
dita bavosa. La que es fa més be en aquestes terres del Baix Llobregat es
l’última. El planter es presenta de dues maneres: de una en una a rel pelada, i en
plançons on i han dues o tres cebetes a cada testet. Aquesta última versió es molt
recomanable, donat que sempre en queda una o dues que a l’estiu quedarà seca,
després de anar agafant les que primer es fan grosses per a tendra. Son la que més m’agrada de fer.
Venent una varietat de
ceba blanca, com la Valenciana, per fer expressament calçots, que si es vol fer
plantada de això, es el més recomanable.
Una taula de cebes
plantades i un manat de tendres. Fotografies al camp de Cornellà, 2011. FF
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada