dimecres, 7 de novembre del 2012

CAMPS DE REC



LES BLEDES.-
Son unes plantes de fulla, que es menja bullida acompanyada de patata. Es pot acompanyar d’el que es vulgui, he?, però sempre l’he vista menjar així, i si no, ho pregunteu-ho i ja m’ho sabreu dir. Lo millor que podem fer a l’hora de menjar bledes, es collir-les poc abans de cuinar, sense esperar gaires dies. Es panseix a poc que passin pocs dies entre una cosa i l’altre. Es una menja molt popular, i es demana molt a la cuina. No engreixa i facilita el tracta intestinal, amanides amb una mica d’oli cru.
Va bé fer servir la pròpia llavor, per plantar noves plantes. Es deixa un exemplar ben maco sense collir i ell mateix s’ha espiga, floreix i fa la llavor, i quant la planta es seca es recull el fruit i es reserva per una nova plantada. Un entreteniment molt econòmic, per autosuficient. Però passa que a vegades necessitem el tros que ocupa aquesta planta, i per altra banda tenim dues varietats per triar: l’estiu es fa servir una varietat més resistent a les calors, que es d’un color verd groguenc i a l’ hivern una altre d’un verd intens. Així que el més pràctic, si no be d’unes monedes, es comprar les llavors. A les seves capses es tenen vent identificades, i es fa servir la que convingui en el moment que interessi. A les capses i veus la fotografia de la varietat i fa de be guardar. 
Normalment es planten en taules, a voleio i quant tenim lluna plena. No es recomana plantar en sec si no hi ha pronòstic de pluja a la vista en uns dies, però val més fer-ho amb la terra un xic humida. Prèviament estanyada o desprès d’un xàfec.  Es a dir, una llesca de terra adobada i plana amb els seus límits aturonats per retenir l’aigua de rec. Vol dir que el nivell a de permetre l’entrada d’aigua.  Però si la pluviometria ens permet no haver de regar, que es el més aconsellable, va bé per retenir l’aigua de la pluja. Es compatible per veïnatge en qualsevol planta. Es una planta molt bona per menjar com a més fresca i remullada, sense ser una planta d’aigua. Quant ja tenen un pam, s’ha aclareixen perquè no es facin nosa una a l’altre i ja tenim la primera menjada, ho per replantar-s’hi a un altre lloc. A l’hora de collir, permet anar tallant fulles ja fetes, respectant l’ull perquè vagui  creixent.


Taula de Bledes i exemplar per llavor. Fotos 2011, en un campet de Cornellà. 




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada