dilluns, 12 de novembre del 2012

CAMPS DE REC



LES  CARXOFES

La carxofera es una planta de certa amplada que les flors son les que es cullen per menjar, quant tenen una mida justa. La vida útil de la planta es d’uns tres o quatre anys, després la planta es fa com vella i agafa més volum i les carxofes son menys tendres, encara que les agafis joves. Fa una florida pels volts de novembre i desembre i després per la primavera la forta, per be que en van sortint constantment de tant en tant. Es menja de totes maneres. Crua amanida i escalivada al forn o a la brasa son les que més m’agrada, si bé amb  truita la segueix. Proveu de fer-la bullida amb patates, que es molt bona també. No falta qui en posa a l’arròs a la cassola, i a l’estofat amb ou dur i panses amb bacallà per setmana santa. Deu ni do.
Es planten per divisió de la planta, sense que els falti arrel, amb la tija molt curta i força espaiades ≈ d’un metre per un metre. El procés es natural. Quant vols renovar la plantada de les carxoferes per velles, arrenques les plantes amb els arpiots fent molta força, doncs arrela molt fondo i de cada una sen pot fer varies plantes. Normalment es per començament de l’estiu. No cal corre a plantar, però millor per l’agost. Encara que s’ha assequi, la planta es viva. Passa com les parres. No es planten en el mateix lloc, per afavorir la rotació dels conreus. Tingueu-ho en compta de allunyar-la de les patates.
Un cop fets els socs, es planten aquestes arrels sobresortint només de la terra, un trosset de tija, regant tot seguit els canalons. Els pagesos que s’hi dediquen, claven les arrels amb l’aigua estant, per anar arran de nivell. Com aquell que planta l’arròs. La terra a de ser ven adobada. S’ha de vigilar els cargols que els agrada molt els ulls tendres. De fet, els cargols de les carxoferes també son força bons. S’ha de regar, sense esperar a que la terra es quedi seca.
Hem deien que els pagesos, quant arranquen les carxoferes per renovar els camps, si els hi demanes, sempre t’han poden donar un bon grapat per replantar. A mi no m’ha sortit mai be. Sempre he acabat comprant al planter. Avui dia, també les venen amb el seu test ja crescudes amb fulles verdes pel qui vol corre més. Més cares també ho son, es clar. 
















Plantes carxoferes. Fotografia a l’hort de la Colònia tardo 2012. Carxofes a la cuina de casa. Fotografia 2011. FF



 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada