dimecres, 21 de novembre del 2012

CAMPS DE REC



LES  MONGETES

Quant s’obté aquest producte en verd de l’hort i del camp, verdura no u és si es granada, ni la que es cull com a tendra. Doncs com que el que es menja es la tavella, a vegades hi ha gra per petit que sigui. La grana es llegum.  
Per tendra, es molt bona la plana dita “perona”, en honor a la dona del argenti Perón, molt sol·licitada, i s’ha de collir abans de granar. Es molt bona amb patates. Si es fa tard, val més deixar que granin, es faci gran que ja la collirem per desgranar. També val la pena que es plantin més del compte, que ens a sobrin per aquest fet. Per be que si es cullen abans de que quedin seques, però ja granades, se li diuen mongetes faccioses, es couen molt be i son molt bones. Llavors passa a ser llegum, i te forma de ronyó com quasi totes. Si en tot i això no es cullen i s’ha sequen a la planta, passen a ser llegum sec i s’han de posar prèviament en remull per cuinar. Es un llegum de color vermell.
Les mongetes seques blanques, son d’una varietat diferent de les que fem servir com a tendra i ni ha de moltes classes. Les molt bones mongetes del ganxet i les arrodonides de Santa Pau, mongetes naturals catalanes, quasi diria que son exclusiva de la comarca del Vallès i de terres volcàniques cada una, i que cultivades a la nostra comarca ja no es el mateix. No va tant bé, així com les varietats negres d’aquelles que veiem als mercats.
Es un llegum imprescindible a la nostra dieta. Es molt tradicional menjar mongetes amb botifarra, o carn de be, que amb una mica d’all i oli queda molt bé. Va molt bé quant s’ha acompanya amb bròquil o col verda, i de moltes altres maneres.
A l’hora de plantar si no es vol posar canyes perquè s’hi enfilin, que es el més recomanable, i han unes varietats terreres, que també son molt productives i van força bé. Es poden fer un parell de plantades l’any, per escalonar la producció, però quant els dies s’ha escurcen, ja no i a res a fer. Es millor no fer-ho a prop de les cebes i dels alls.
Les mongetes bajoques o del garrofò, blanques, amples i grosses,  de les que es posen a la escudella barrejada i a l’arròs a la cassola o a la paella a l’estil Valenciana, es fan molt bé, quant tenen unes bones canyes per emparrant-se, o tenen un arbre sec a labora. Es planten i es fan com les altres. Amb la tavella estan, es guarden força temps al  magatzem.

La mongeta es planta quant la terra ja te una certa temperatura i els dies allarguen. Això vol dir que es fan pel maig, juny i juliol. Vol la terra eixamorada, vent adobada i que es pugui regar a punta de flor. En pla, i quant les plantes tenen un pam es calcen de tal manera, que llavors queden fets els socs.   













Mongeteres terreres carregades. Mongetes planes acabades de collir i bajoques desgranades i en tavella. Fotos juliol 2012 al camp de Cornellà. FF










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada