divendres, 9 de novembre del 2012

CAMPS DE REC



LES  FAVES

Les faves es una llegum que surt d’una tavella com la mongeta i que no més s’ha sembla en això. Es planten a finals de l'estiu i a la tardor, doncs no vol altes temperatures però tampoc les glaçades en la flor, doncs les crema sense remei, per bé que la planta segueix creixen, però haurem perdut una vinguda. Havia sentit a dir a casa que per plantar-les es per Sant Sever. Per Sant Sever faves a fer. Volen amplitud si tenen totes les condicions a favor, ja que agafen força envergadura i a més, hem de poder passar a collir el fruit entre ses files. Els canalons que facin un metre i entre plantes ≈ seixanta centímetres ja esta be. Millor apartades de les cebes i els alls.
La varietat més adaptada a la nostra comarca es d’una mida mitjana, no de la més grossa, i una de morada dita morisca.
Ni ha que se les mengen crues, i val a dir que son força bones. A casa no ho férem mai, ni hem temps de forta penúria, ni crec que fos molt tradicional al país, costums que no d’aquí. També en trobareu de seques, que per cuinar s’han de posar en remull, sobretot a Mallorca. Home, ara hem be al cap que per menjar faves de manera com no les havia menjat mai, va ser al servei militar, doncs eren bullides i ens les posaven amb el seu suc de la perola estant, i hem la seva tavella i sense desgranar ! Però normalment a casa ens les hem menjat estofades, ni molt eixutes ni molt caldoses, amb una mica de cansalada, botifarra negra i per donar gust, una branqueta de menta. L’oncle Joan en collia un bon grapat de les primerenques, vent petites i es feia fer una truita.
La planta es molt ufanosa, una mica trencadissa, i de les tiges surten uns ramells de flors, molt sensibles a les gelades que no al fred, al fort vent i la forta pluja. Encara que sembli un xic difícil després del que he dit, es una planta molt prolífica i de gran producció. Seguidament hi sortiran com uns cuquets que en unes setmanes seran les baines on dintre es faran les faves. Molt semblant a les mongetes i pèsols. Si resulta que es un bon any i en surten més que no us creieu, es molt agraït donar faves als parents. Si de les últimes i més grosses en guardeu al magatzem, un cop seques a la planta millor, us poden servir molt be com a llavo per l’any vinent.
 
 


 






Faveres en flor. Fotografia octubre 2012 a l’hort den Jaume FF i Preparant les faves a la cuina de casa. Fotografia primavera 2012.







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada