ELS
TOMÀQUETS
Els tomàquets que es el fruit de la tomaquera, no
conec cap aficionat o professional que es dediqui a la pagesia, que no hagi
cultivat en més o menys extensió, tomaqueres, doncs es un producte que es fa
servir per menjar tan en cru com cuit i si bé es oriünda de Amèrica del sud, ja
forma part d’un menjar que podríem dir emblemàtic de casa nostra, com es el pa en
tomàquet. Solsamènt amb el tema dels sofregits, ja s’han podria fer un llibre.
Quant maduren es
a l’estiu quant els dies son llargs i fa calor, arribant fins a la tardor si no
plou a bots i barrals. Tret d’aquest període
els tomàquets en perdut tota la gràcia del natural i no tenen tant de gust
ni olor, com passa als cultivats en hivernacle, per això en tenim tot l’any,
vet aquí. Agafa un color vermell en progrés fins arribar a un vermell intens, hem
una olor pròpia inconfusible. En cru, a més del pa en tomàquet, el que més se
li esca-ho es amb amanida, i tant sols com acompanyat de enciams i ceba ja es
sublim. A l’estiu quant fa calor oberts pel mig i amb una picadeta d’all o àpid
ratllat per sobre, amanit amb un rajolinet d’oli, ho heu provat?
Es cullen quant
agafen color, no abans. Si s’han tenen molts, cal no esperar per collir-los en
vermell del tot, donat que llavors en tindre-ho masses per menjar, tret
de que en voleu-ho fer per a conserva, que
convé que siguin força vermells. No els traieu-ho sense cap trosset de
branqueta, que portin el primer enllaç, doncs així durem més al rebost. No cal
agafar tot el ramell, sinó agafar les unitats madures. De totes maneres, val la
pena plantar-ne més de les que ens podrien arribar a satisfer, pel fet de que
son plantes força vulnerables agafar malalties i a vegades es moren algunes. En
aquests casos s’han d’arrencar les plantes malaltes de soca-rel per evitar
possibles contagis veïnals. S’ha les pot ajudar al creixement amb una aportació
de sofre si la terra es massa abonada ho àcida i quant les plantes son petites,
i amb una ruixada de sulfat de coure diluït amb aigua quant les plantes tenen tres
o quatre pams d’alçada. Depenent de l’anyada jo no ho faig, però els que ho fan
sempre els i va be.
|
Es planten en cavallons, de cinquanta centímetres
per cinquanta. Es claven canyes al peu de cada planta i es lligant amb quadrat
formant un quadrúpede, entravessant-ne una per fermar tot plegat. Quant les
plantes fan la creixença es lligant per evitar que es tombin, i així els
tomàquets queden alts. Convé treure els
fillols que surtin de entre les fulles i deixar solament un parell de branques.
Llavors els fruits seran més grossos.
Mireu, també es poden deixar que escampin pel terra,
sense canyes, com les meloneres. Amb els cavallons fets per si convé regar.
Però sense tanta manipulació. Jo he provat de fer-ho i els resultats han sigut bons,
si be els ratolins també els agraden els tomàquets. I si plou molt, malament,
doncs es podreixen.
Tenim unes quantes varietats per recomanar. El més
popular es el tres cantons o “benach”,
que es fa servir per tot, però sobre tot per amanides. Els de la varietat pera, son més petits però molt bons. Els
montserrat, fets per evitar les
llavors, son molt bons però molt delicats de cultivar. Els que son molt
productius son els híbrids, que jo no he fet servir mai. Prefereixo les plantes més tradicionals
i gens avançades ho manipulades. Mereix un apartat molt recomanable la varietat
de tomàquets per guardar o penjar. Son els més aprofitats per a sucar pa.
Aguanten molt de temps en lloc sec i fosc, per mor de que la selecció natural
en malmet molts, però sempre en queden de sans vent bé fins a la primavera de
l’any següent, sempre que en tinguem de més, es clar.
Els tomàquets posats de moda anomenats “xerri”, de mida molt petita, es poden
cultivar de plantes d’un any per l’altre, o dos, es a dir, que es poden
enterrar restes de tomàquets fets malbé, en el lloc que l’any entrant sortiran
plantes i no les cuidarem com hem explicat en les altres varietats i els seus
fruits seran tant petits com vulgueu-ho. Com boscans o feréstecs. He que m’enteneu-ho
?
La primera fotografia es de
tomaqueres a punt de regar al camp de Cornellà 2011, la segona es d’una
tomaquera al pati de casa estiu 2012 i la tercera es una caixeta com un tresor,
oi? Fotos FF
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada