dilluns, 12 de novembre del 2012

El meu poble es Cornellà

8 -Carrer Rubió i Ors. Abans i ara es el nostre carrer Major.

Que voleu que os digui del carrer Major, si no es per dir-vos que allí hi havia les botigues i el comerç més important del poble. Botigues de tota mena, forns de pa, sabateries, pastisseries, ferreteries, colonials, bodegues, cansaladeries i bacallaners, perruqueries i barbers, la caixa d’estalvis, un hotel i bars... i també tallers, ferrers, fusters, lampistes i que sé jo. Tot passant pel davant del mercat municipal. Anava de llevant a ponent... de l’Hospitalet a Sant Juan Despí. Be, encara i va, he?
Carrer per on s’hi exhibien les cavalcades del Reis d’Orient, que muntaven a cavall i que tothom mirava de endevinar de quin veí es tractava, tot tirant caramels a la mainada, com ara però menys, encara que també eren més grossos.
Per la Festa Major si feien carreres de bicicletes. Les processons del Corpus amb els nens i les nenes bastides de la primera comunió tot trepitjant catifes de flors, de ginesta sobre tot, que omplia el carrer de la seva fragància i també hi anaven els portadors de estendards d’entitats culturals i esportives.
Les processons de la Setmana Sant, ja de vespre amb els seus passos de romans al compàs de trompetes i timbals tot picant el terra amb les llances, quedàvem bocabadats amb els encaputxats i encadenats i nosaltres els nens una mica garrativats i agafats de la ma de la mare. El pas del Sant Crist, portat per els joves forts de les diferents cases de pagès més en silenci i respecta, acompanyats a banda i banda per veïns, homes i dones de negre  portadors de ciris i tancant la processó la comitiva de les autoritats de tota mena. Capellans, Guardia Civil, l’Ajuntament en ple... fins i tot mestres, algun metge i farmacèutic.
Ostres quants records del meu carrer Major!

 


 



Tres fotografies del carrer Rubió i Ors, carrer Major, quasi fetes al mateix lloc. La de dalt esquerra es del 1920, sense el cinema Titan. La de la esquerra del 1930, ja amb el cinema Titan. Fotos deixades d’en Florenci Vila i Serra. La de baix en colors es del 2011. FF






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada