dimarts, 20 de novembre del 2012

CAMPS DE REC



ELS  MELONS  I  LES  SÍNDRIES

Son plantes trepadores, com les carabasses i les parres, si bé es deixen arran de terra. Es planten espaiades per l’envergadura que agafa quant creix.
A mi sempre me’n sortit unes peces, més aviat petites, i consultant amb un pagès d’ofici en diu que la terra a de ser força abonada. L’any vinent ja ho faré així. Un cop en sortit les flors de on després i vindrà la fruita, se’n deixen tres o quatre per planta, i escapçant les puntes de la planta perquè es facin grosses les peces.
No cal donar gaires explicacions de com es pot menjar i gaudir d’aquestes fruites sucoses i dolces d’estiu, normalment com a postres.
D’ els melons i les síndries es pot fer el plançó, partint de les llavors de fruites que  hom a menjat i a trobat molt bones. Es molt entretingut. Es deixen a assecar i es guarden per l’any proper, en lloc sec, tenint cura de que no es facin malbé. Avui en dia no ho aconsello, per algunes raons que de seguida ho entendre-ho. Els melons i les síndries que hem trobat tant bons, poden ser de varietats que no coneixem i procedents d’altres llocs ben allunyats del nostra entorn i difícilment els pot agradar el nostre, per la possible dificultat de aclimatació i adaptació. Si fem créixer una colla de plantetes amb les nostres llavors, seran molt  delicades per la dificultat que comporta fer-les creixa fortes i esterilitzades. Recomano comprar el planter al proveïdor habitual, que ens donarà la que millor s’ha aclimatarà al Baix Llobregat.
Es planten per primavera. Els melons es poden alternar d’una  varietat primerenca, que son groguencs i la tardana, que son els de la pell més verda i es guarden més temps al magatzem i son com de pell de serp. Les síndries es poden obtenir amb empelt, que son més resistents, però en el nostra entorn no cal.
Es una fruita, que tan els melons com les síndries, es guarda molt be al magatzem, i es molt agraïda.


 









   Fotografies de un meló i d'una síndria al camp de Cornellà, 
                          fetes a l'agost del 2012 FF



 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada