ELS MELONS I LES SÍNDRIES
Son plantes trepadores, com les carabasses i les
parres, si bé es deixen arran de terra. Es planten espaiades per l’envergadura
que agafa quant creix.
A mi sempre me’n sortit unes peces, més aviat
petites, i consultant amb un pagès d’ofici en diu que la terra a de ser força
abonada. L’any vinent ja ho faré així. Un cop en sortit les flors de on després
i vindrà la fruita, se’n deixen tres o quatre per planta, i escapçant les
puntes de la planta perquè es facin grosses les peces.
No cal donar gaires explicacions de com es pot menjar
i gaudir d’aquestes fruites sucoses i dolces d’estiu, normalment com a postres.
D’ els melons i les síndries es pot fer el plançó,
partint de les llavors de fruites que
hom a menjat i a trobat molt bones. Es molt entretingut. Es deixen a
assecar i es guarden per l’any proper, en lloc sec, tenint cura de que no es
facin malbé. Avui en dia no ho aconsello, per algunes raons que de seguida ho
entendre-ho. Els melons i les síndries que hem trobat tant bons, poden ser de
varietats que no coneixem i procedents d’altres llocs ben allunyats del nostra
entorn i difícilment els pot agradar el nostre, per la possible dificultat de
aclimatació i adaptació. Si fem créixer una colla de plantetes amb les nostres
llavors, seran molt delicades
per la dificultat que comporta fer-les creixa fortes i esterilitzades. Recomano
comprar el planter al proveïdor habitual, que ens donarà la que millor s’ha
aclimatarà al Baix Llobregat.
Es planten per primavera. Els melons es poden
alternar d’una varietat primerenca, que
son groguencs i la tardana, que son els de la pell més verda i es guarden més
temps al magatzem i son com de pell de serp. Les síndries es poden obtenir amb
empelt, que son més resistents, però en el nostra entorn no cal.
Es una fruita, que tan
els melons com les síndries, es guarda molt be al magatzem, i es molt agraïda.
Fotografies de un meló i d'una síndria al camp de Cornellà,
fetes a l'agost del 2012 FF
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada