dissabte, 10 de novembre del 2012

CAMPS DE REC



ELS BRÒQUILS,  LES COLS  I  LES COLIFLORS

El bròquil es una verdura d’ hivern, que es menja la flor de la planta, en forma de capsa. El normal es acompanyada de mongetes seques, tant si es dels morats, força potent, com dels verds, més suau. El de la varietat morada, s’ha aprofita el suc del bullit per fer sopa escaldada, que no es més que posar el suc bo i bullin sobre llesques de pa, tallades molt, però que molt primes, i un raig d’oli per sobre.
En el cas de les coliflors, no lliga tant la menja amb mongetes com en patates, o sola, així com altres maneres de cuinar molt agraïdes, com gratinades amb beixamel, per exemple; tampoc es recomana el fer sopes escaldades amb el suc, tant d’ el bròquil verd com la coliflor. En el cas de les cols, també recomano menjar-la acompanyada de patates, i del suc, es reserva per fer una sopa de arròs i fideus, que es una meravella de bona.
Es planten en els costats interns dels socs, que ha de fer l’amplada d’un pas curt ( ≈ 70 centímetres ) que es on passarà l’aigua de rec; i entre una planta i l’altre ≈ mig metre. Es normal fer-ho d’agost a maig. Si es fa més tard, a l’hora de menjar ja fa la calor del bon temps i no convida tant com quant fa fred. Si es vol córrer molt i han varietats primerenques, que jo no recomano, doncs en el seu creixement demanen ajudes fitosanitàries per la presencia de pugó i erugues, que jo en defuig-ho. A poder ser, plantar lluny de les patates, alls i cebes.
La terra per plantar-les, es aprofitat fer servir el tros deixat de les patates i sobretot de les mongetes, i posant solament un grapat de adob al costat de la planta. Si es molt àcida, molt vegetal com si diguéssim, s’ha de femar poc, però sense deixar de fer-ho; doncs es quant les plantes, per excés de substàncies químiques, encara que naturals, es cremen. Val més anar fent un creixement pausat. S’ha de regar poc, però quant la terra es seca que es quant ho demana, s’ha de regar.
Les cols es pot començar plantant a l’agost una varietat, que s’han diu “per l’olla” que es fá com petita amb les fulles granulades i una mica arrissada, capçada i molt gustosa a l’ hivern i per posar una mica dintre de l’escudella. Uns mesos més tard, pel desembre, es molt recomanable plantar la col de cabdell ho “paperina”, que queda com el seu nom diu. Molt fina de menjar.  
Lo apropiat per plantar aquestes varietats, es fer servir planter comprat a l’establiment d’un especialista, que les venen amb un testet i no cal anar plantar-les a corre-cuita. Es poden esperar molt bé un parell de dies, si es guarden fora cobert.
Antigament, quant hom es feia el seu planter, d’una peça de bròquils morats deixats espigar i florir per produir la llavor, les abelles fecundaven  un camp de coliflors també en flor, que en bon percentatge, sortia llavo per a bròquils de la varietat verda, dits també bròquil bord. 





Bròquil verd, cols de paperina i coliflor. Fotografies hivern-primavera 2011-2012 en un campet de Cornellà FF













Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

El meu poble es Cornellà

21 - Carrer Jacint Verdaguer. Can Vallhonrat. Masia situada al bell mig del poble, en el carrer esmentat, però dit de canalla, com al c...