ELS
BRÒQUILS, LES COLS I LES
COLIFLORS
El bròquil es una verdura d’ hivern, que es menja la
flor de la planta, en forma de capsa. El normal es acompanyada de mongetes
seques, tant si es dels morats, força potent, com dels verds, més suau. El de
la varietat morada, s’ha aprofita el suc del bullit per fer sopa escaldada, que
no es més que posar el suc bo i bullin sobre llesques de pa, tallades molt,
però que molt primes, i un raig d’oli per sobre.
En el cas de les coliflors, no lliga tant la menja
amb mongetes com en patates, o sola, així com altres maneres de cuinar molt
agraïdes, com gratinades amb beixamel, per exemple; tampoc es recomana el fer
sopes escaldades amb el suc, tant d’ el bròquil verd com la coliflor. En el cas
de les cols, també recomano menjar-la acompanyada de patates, i del suc, es
reserva per fer una sopa de arròs i fideus, que es una meravella de bona.
Es planten en els costats interns dels socs, que ha
de fer l’amplada d’un pas curt ( ≈ 70 centímetres ) que es on passarà l’aigua
de rec; i entre una planta i l’altre ≈ mig metre. Es normal fer-ho d’agost a
maig. Si es fa més tard, a l’hora de menjar ja fa la calor del bon temps i no
convida tant com quant fa fred. Si es vol córrer molt i han varietats primerenques, que jo no recomano, doncs en el seu
creixement demanen ajudes fitosanitàries per la presencia de pugó i erugues,
que jo en defuig-ho. A poder ser, plantar lluny de les patates, alls i cebes.
La terra per plantar-les, es aprofitat fer servir el
tros deixat de les patates i sobretot de les mongetes, i posant solament un
grapat de adob al costat de la planta. Si es molt àcida, molt vegetal com si
diguéssim, s’ha de femar poc, però sense deixar de fer-ho; doncs es quant les
plantes, per excés de substàncies químiques, encara que naturals, es cremen.
Val més anar fent un creixement pausat. S’ha de regar poc, però quant la terra es
seca que es quant ho demana, s’ha de regar.
Les cols es pot començar plantant a l’agost una
varietat, que s’han diu “per l’olla” que es fá com petita amb les fulles
granulades i una mica arrissada, capçada i molt gustosa a l’ hivern i per posar
una mica dintre de l’escudella. Uns mesos més tard, pel desembre, es molt
recomanable plantar la col de cabdell ho “paperina”, que queda com el seu nom
diu. Molt fina de menjar.
Lo apropiat per plantar aquestes varietats, es fer servir
planter comprat a l’establiment d’un especialista, que les venen amb un testet
i no cal anar plantar-les a corre-cuita. Es poden esperar molt bé un parell de
dies, si es guarden fora cobert.
Antigament, quant hom es
feia el seu planter, d’una peça de bròquils morats deixats espigar i florir per
produir la llavor, les abelles fecundaven
un camp de coliflors també en flor, que en bon percentatge, sortia llavo
per a bròquils de la varietat verda, dits també bròquil bord.
Bròquil verd,
cols de paperina i coliflor. Fotografies hivern-primavera 2011-2012 en un campet
de Cornellà FF
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada